Waarom de ene sok wel een naadje heeft en de andere niet

Hoe komt het toch dat sommige sokken zo’n vervelend naadje over de tenen hebben? Wat is het verschil met de sokken die dit niet hebben. Het is belangrijk om een antwoord op deze vraag te vinden. Te meer omdat het niet zo zeer een kwestie van prijs en kwaliteit is. Ook duurdere sokken van bepaalde merken kunnen namelijk naadjes hebben. Hoewel goedkope sokken dit wel vaker hebben, ligt het dus aan meer dan aan het merk alleen. Het antwoord hierop is simpeler dan je denkt. Het ligt namelijk aan het productieproces.

Machinaal
Nu klinkt dit natuurlijk als een open deur, sokken met een naadje zijn zo omdat ze zo gemaakt worden. Toch is het wel precies wat er aan de hand is. Wanneer de sokken in delen worden gemaakt en aan elkaar worden gezet, dan kunnen de naadjes ontstaan. Bij machinale productie is dit zelfs bijna onontkoombaar. Daarom hebben bijvoorbeeld sportsokken vrijwel allemaal een randje. Het gaat er dan voor de fabrikant om vooral veel te kunnen produceren tegen een lagere prijs. Toch kan dit ook bij meer ambachtelijk gemaakte sokken voorkomen wanneer voor deze manier van hechten wordt gekozen.

Kwaliteitssokken
De oplossing is door de sok handmatig te verbinden. Dit doet men door met de hand de delen één voor één te verbinden. Hier gaat wel flink wat werk in zitten. Dit kan namelijk vooralsnog alleen met de hand worden gedaan. Het naadje zit er dan overigens wel, maar is niet voelbaar omdat het handmatig zo strak is getrokken. Vooral bij merken waarvan bekend is dat zij voor kwaliteit staan wordt deze methode nog altijd vaak toegepast. Deze sokken kan je aan en de hele dag dragen zonder dat ze gaan irriteren. Terwijl ze in de meeste gevallen niet eens heel erg duur hoeven te zijn.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.